Ga terug
Afdrukken

Recept Andijvieschotel

Deze Andijvieschotel kun je als vegetarisch recept eten. Eventueel kun je in plaats van eieren ook een vervanger gebruiken.

Je maakt de andijvieschotel in een ovenschaal van 30 cm doorsnee die je van tevoren goed invet.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Andijvie
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 510 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Gesneden verse andijvie
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 200 Milliliter Crème fraîche
  • 3 Eieren
  • 1 Bakje Vegetarische spekjes
  • 250 Gram Kaas
  • 250 Gram Rul vegetarisch gehakt aangemaakt met gehaktkruiden
  • 8 Aardappelen, gekookt en in schijfjes, of kant-en-klaar voorgekookte aardappelschijfjes

Bereiding

  1. Als je verse aardappels gebruikt, kook deze dan totdat ze bijna gaar gekookt zijn. 

  2. Bak ondertussen de spekjes in voldoende olie, niet te lang, en doe de knoflook erbij. Bak deze nog even mee en haal alles uit de pan, handigste manier is om dit met een schuimspaan te doen. 

  3. Daarna bak je het gekruide vegetarische gehakt heel even  tot het wat rul is, maar ook niet te lang. Doe de andijvie hierbij zodat deze inkrimpt, vervolgens een scheut water erbij en even een deksel op de pan om de groente nog wat te laten stomen. Let op dat je ze niet kapot kookt, dan gaat alle smaak verloren.

  4. Maak een vulling van de crème fraîche met de eieren en de kaas. Als je ervan houdt, kun je nog peper en nootmuskaat toevoegen. Extra zout is, als het goed is, niet nodig. 

  5. Haal de groente met gehakt van het vuur en schep deze mix erdoorheen. 

  6. Vet de ovenschaal in als je dat nog niet gedaan had en schep het mengsel erop. Beleg dit met de aardappelschijfjes, de spekjes en eventueel nog wat kaas en zet het drie kwartier in de oven op 220 graden. 

Opmerkingen - Tips

Deze schotel smaakt heerlijk met een Belgisch biertje erbij. Als toetje kun je warme appel gevuld met rozijnen en custard serveren.