Ga terug
Afdrukken

Recept Andijviestamppot - Stimpstamp

Andijviestamppot wordt soms ook wel stimpstamp genoemd, vooral in het oosten van het land.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Andijvie, stamppot
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 40 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 123 kcal

Ingrediënten

  • 150 Milliliter Melk, vol of halfvol
  • 600 Gram Andijvie
  • 40 Gram Boter
  • Beetje nootmuskaat, en eventueel zout en peper
  • 100 Gram Reepjes spek. blokjes mag ook. Je kunt magere spek nemen, maar deze mogen ook best een beetje vettig zijn
  • Ruim een kilo aardappalen. De soort maakt niet uit, zolang het maar kruimige aardappelen zijn

Bereiding

  1. Bak de spekjes uit, totdat ze goudbruin zijn, bewaar ook het spekvet!

  2. Schil de aardappelen, en kook deze in ongeveer 20 minuten.

  3. Snij de andijvie in middelgrote repen.

  4. Melk verwarmen, niet laten koken, en voeg dit toe aan de gekookte aardappelen. Stamp dit geheel tot een smeuïge massa. Voeg een klontje boter toe, en voeg spek, spekvet, en de rauwe andijvie toe, die je beetje bij beetje door de aardappels mengt.

  5. Nog even vijf minuten laten doorverwarmen. Let op dat je dit niet te lang doet, omdat er anders geen sprake meer is van rauwe andijvie.

  6. Breng het geheel op smaak met de nootmuskaat, en voeg eventueel naar smaak wat zout en peper toe.

Opmerkingen - Tips

Het allerlekkerste, en ook weer typisch Nederlands, is om bij de andijviestamppot gebakken saucijzen, of braadworst, te serveren.

Voeg aan het vet van het braden, om een lekkere jus te krijgen, een beetje water, wat zout en peper naar smaak, en een scheutje ketchup toe.